Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

Mindenkinél keletkezik szerves hulladék – gyümölcs-, zöldséghéj, ételmaradék, stb. Mi történik, ha ezeket nem komposztáljuk, hanem a kukába dobjuk? Egyrészt a kukásautó kapacitásának egy része arra megy el, hogy a komposztálható hulladékunkat szállítása, ami rögtön kibocsátással jár (kb. a kommunális hulladék 30%-a komposztálható). Miután lerakóba kerül, elkezd bomlani, ahol pedig metán képződik, ami a szén-dioxidnál sokkal (20 éves időtartalmat nézve kb. 70-80-szor) veszélyesebb üvegházhatású gáz. És ha megfelelően komposztálunk? Egy olyan komposzt jön létre, amit hasznosítani tudunk növénytermesztéshez, tehát egyrészről a hulladékszállítás kapcsán nem keletkezik kibocsátás, másrészt pedig a talajutánpótlást is meg tudjuk oldani házilag.

A házi komposztálás üvegházhatásúgáz-kibocsátása viszonylag alulkutatott terület, elsősorban dán tanulmányok érhetőek el (pl. ez, ez és ez). Az eredmények különbözőek: egyes kutatások szerint a házi komposztálás kibocsátása kedvezőbb a nagyüzemű komposztáló telepekhez képest, még más kutatás szerint kb. hasonló. Ugyanakkor a fent említett indokok miatt, az egész életciklusra vetített kibocsátás kedvezőbb.

Fotó: Harmat Ádám

És ha nem kertes házban lakom? Én sem, de azért általában mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, akihez amúgy is jár, és meggyőzhető a komposztálásról. Én a karantén ideje alatt a még üres telkünkre építettem komposztládákat. Kettőt, mert a helyes komposztálásnak is van néhány alapszabálya:

  • A komposztládának jól kell szellőznie, ezért a lécek között hagyjunk rést! (Ilyen léceket lehet kapni barkácsáruházban, de akár egy raklap is kiváló.)

  • A láda kerüljön félig árnyékos helyre, hogy ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves.

  • Nem szabad, hogy csak konyhai zöld hulladékot tegyünk a ládába, mert így egyrészt a nitrogén aránya túl sok lesz a szénhez képest, másrészt pedig nem fog jól levegőzni.
  • Ezért a láda aljára vágjunk összes ágakat, gallyakat egy rétegben. Így alulról is jól fog szellőzni a komposzt, és növelni tudjuk a szén arányát a nitrogénhez képest. Ezt a rétegzést kell követni a későbbiekben is. Vagyis egy idő után, ha már a konyhai zöld hulladék egy réteget alkot, újra az ágaké, gallyaké a szerep.

  • Ha megtelik a láda, akkor jön a vasvilla, és a komposzt áthelyezése a másik ládába. Miért nem lehet szimplán a másik ládában folytatni a komposzt lerakását? Mert a komposztot néhány hónaponként amúgy is át kell forgatni, így ebben a lépésben ez meg tud valósulni. A teli rekeszt így „nyugalmára” lehet hagyni, hogy teljesen végbemenjen a komposzt érése.

Tehát komposztálásra fel! Tudtok venni használatra kész műanyag komposztládát is, ezek ökolábnyoma viszont sokkal nagyobb, mint a fából készölteké, de természetesen a fahulladékokból készült láda a legjobb megoldás. A fát ugyan kezelni kell, de lehet szerencsére találni olyan lazúrfestéket, ami természetes anyagokat tartalmaz. A komposzt gyűjtéséhez a lakásban pedig bármilyen jól zárható vödör tökéletesen használható.

Fotó: Harmat Ádám