A Duna is tud virágozni?

A Duna is tud virágozni?

A Duna is tud virágozni?

Kevésbé ismert, de nem kevésbé látványos jelenség a tiszavirágzás „kistestvére”, a dunavirágzás. Nem is csoda, hisz a dunavirág csak néhány éve jelent meg újra a hazai Duna-szakaszon, ami egy nagyon jó hír, hiszen ez azt jelzi, hogy a Duna vízminősége javult.

Ma már azonban a visszatelepülő fajoknak újabb, ember által támasztott kihívásokhoz kellene gyorsan alkalmazkodnia. A Duna mentét magas beépítettség jellemzi, ami egészen a vízpartig húzódik, így gyakran kiszorul innen az ártéri élővilág. A vízi fajok kihalási üteme kétszer olyan gyors, mint a szárazföldi társaiké, többek között az árterek nagy részének átalakítása, felszámolása miatt.

Kivilágított épületek, hidak, térkő és aszfalt hirdeti messziről és jól láthatóan az ember jelenlétét. Olyan jól láthatóan, hogy erre a kérészek is figyelmesek lesznek – a dunavirág ugyanis egy a Magyarországon élő 98 kérészfaj közül, külsőre nagyon hasonlít a tiszavirágra, azzal a különbséggel, hogy körülbelül feleakkora méretű. Méretükön túl még abban is eltérnek egymástól, hogy míg a tiszavirág alkonyatig rajzik, a dunavirág sötétedés után teszi ugyanezt.

Szaporodás után a nőstények ún. kompenzációs repüléssel elindulnak folyásiránnyal szemben, hogy petéiket a vízbe ejtsék és ott leljék halálukat. Ez az a pillanat, mikor veszélyeztetetté válnak, ugyanis a hidak és épületek fényei odavonzzák őket, így a folyó helyett a „fénycsapdába” esve elpusztulnak, és a szaporulat a víz helyett az aszfalton végzi.

Fotó: Samu Andrea

Dr. Kriska György, az ELTE kutatója évek óta foglalkozik a kérészek kutatásával és annak lehetőségével, hogyan lehetne megoldást találni erre a helyzetre.

Azt kutatta csapatával, hogyan tájékozódik a dunavirág és melyik fajta fényt preferálja. Az eredményekre támaszkodva többször el tudta érni, hogy lekapcsolják bizonyos épületek világítását a kritikus rajzási időszakban, ami többnyire augusztusban zajlik, változó időtartamban. Azt is elérte, hogy erős, kékfényű lámpákat szereljenek a tahi hídhoz annak érdekében, hogy a kérészeket a víz fölött tartsák. A dunavirág kutatásáról és mentési akcióikról egy gyönyörű képekben gazdag, díjnyertes természetfilm is készült.

Kékfényű lámpák a tahi hídnál (Fotó: Samu Andrea)

Idén a kérészek mentését egy új módszerrel is segítették: kivilágított kenukkal eveztek folyásiránnyal szemben Szentendre belvárosának legfényszennyezettebb szakaszán. Az akció nemcsak azt tette lehetővé, hogy a kérészek a víz fölött maradjanak, hanem azt is, hogy folyásiránnyal szemben tudjanak repülni.  Az akcióban részt vettek a szigetmonostori kajak-kenu egyesület és a helyi lakosok is.

Érdeklődők a Dunavirág mentőakción (Fotó: Samu Andrea)

Este 7-kor gyűltünk össze a szentendrei Duna-parton, ahol Kriska professzor mesélt az érdeklődőknek a dunavirágról, ezután közösen vártuk az alkonyatot.

Kriska professzor mesél a Dunavirágok életéről (Fotó: Samu Andrea)

Sötétedés után nem is kellett soká várni az első kérészhímek megjelenéséig, majd egyre többen és többen lettek. Valaki meg is jegyezte, hogy olyan, mintha havazna. Helyet foglaltunk a kenukban és elindultunk, kis idő múlva pedig megjelentek a hatalmas nőstényrajok, ez már nemcsak havazásra, hanem egyenesen hóviharra emlékeztetett. A lámpák fényeinél hatalmas csóvákban keringtek a dunavirág nőstények akkora tömegben, hogy látni is alig lehetett. Mint később megtudtuk, több milliárdos rajjal találtuk szembe magunkat. Nagyjából egy órát eveztünk a vízen, közben ámulva figyeltük ezt a csodát.

Fotó: Samu Andrea

Valószínűleg egyszerűbb (és nem mellesleg takarékosabb) megoldás lenne a parti világítást lekapcsolni erre az időre, de sok helyen közlekedésbiztonsági szempontok miatt nem teszik. Reméljük, a jövőben a dunavirágzás is kap legalább akkora figyelmet, mint a tiszavirág, és nagyobb erőfeszítéssel még többjüket meg tudjuk óvni, hiszen javítják a vízminőséget és bőséges haltáplálékot is nyújtanak. Nekünk pedig az élményt, hogy megfigyelhetjük a násztáncukat egyszer egy évben.

Fotó: Samu Andrea

Borítókép – fotó: Samu Andrea